Elektroniikkapaja – Osa 6&7

Elektroniikkapaja porskuttaa, vaikka raportointi olisikin hieman jäljessä. Voimme yrittää täydentää juttuja lisää, esimerkiksi teorian osalta, sillä välillä myös jutun kirjoittajan taidot jää vielä pullonkaulaksi. Huomionarvoista on kuitenkin että ensi kerran jälkeen tulee pääsiäinen jolloin ei ole elektroniikkapajaa. Myöskin vappu aiheuttaa katkoksen.

Toissa maanantaina tulimme kokeilleeksi miten auton puolaa voi käyttää suurjännitekipinän aikaansaamiseksi. Tästä löytyy myös mielenkiintoinen videonpätkä missä tavallisella lyijykynällä on väritetty alue paperille, jonka yli kipinä muodostuu. Kyseinen pitkä kipinä johtuu siitä että sähkönjohtavuus on sen verran heikkoa että sähkö lyö yli mudostaen pieniä kipinöitä jotka ketjuttuvat.

Katso video!

Viime maanantaina taas aloitimme hieman teorialla siitä miten operaatiovahvistin toimii. Samalla päädyimme aloittamaan liikeilmaisimen rakentamisen, jonka onnistuessaan pystyy ilmoittamaan milloin jokin henkilö liikkuu alueella. Tätä voi toki käyttää sellaisenaan sytyttämään pihavaloa, mutta mahdollistaa myös liittämisen Raspberrypi-järjestelmään jolloin liikkeestä voi saada tiedon netin välityksellä haluamaansa tavoin (sähköposti, tekstiviesti, tai pelkästään loki-muistio tapahtumista).

Operaatiovahvistin

Operaatiovahvistimesta on kirjoitettu mielestäni hyvä juttu Wikipediaan, joten turha copypasteta kaikkea tänne. Lyhkäisyydessään kuitenkin operaatiovahvistin, tunnetaan myös  ”opparina” suomeksi ja ”opamp” englanniksi, on elektroniikan komponentti, joka vahvistaa kahden sisääntulonsa välistä jännite-eroa vahvistuskertoimella X. Teoriassa vahvistus on ääretön, mutta käytännössä X voi vaihdella yleisesti 100 000 ja 1 000 000 välillä.  Se mikä aluksi hämäsi oli käsitys siitä että opparissa on vain viisi jalkaa mutta fyysisenä komponenttina seiinä on usein kahdeksan. Seuraava kuva havainnollistaa asian, joka toki datalehdestä olisi myös selvinnyt, että 3 jalkaa on turhana.

 

Rakentelua

Olemme päätyneet rakentamaan yhdessä kouluelektroniikka.fi:stä tilatun liikeilmaisimen. Poikkeuksellisesti, kyseinen rakennussarja on erittäin hyvin dokumentoitu, mutta silti ymmärrystä on parempi kartuttaa yhdessä. ”Miksi tuossa on tuollainen vastus?”, ”Mitä pitäisi pystyä tulkitsemaan suoraan kytkentäkaaviosta?”. Kyseisen sarja on ostettavissa täältä. Meillä on erikseen hankittu LDR (Light Dependent Resistor, eli valovastus)  joka voidaan asentaa sarjaan mukaan jolloin laite toimii vain hämärässä/pimeällä (jos tarkoitus on sytyttää valo, tästä on hyötyä). Kyseisessä sarjassa LDR tulee logiikkapiirin resetjalkaan, jolloin valon saavuttaessa vastus katoaa ja yhdistää piirin resetoiden logiikkapiirin. Käytännössä laite on pois päältä resetin ollessa kytkettynä, eli silloin kun valoa on laitteen ympärillä.

Ehdimme aloittaa kolvaamisen siten, että jokainen vuorollaan sai lisätä joitain komponentteja esiporattuun piirilevyyn ja tämän jälkeen juottaa tinalla komponentit kiinni. Saimme kolvattua kaikki kiinteät vastukset sekä diodit. Seuraavalla kerralla jatketaan.

 

Vastaa